Güneş santrallerinde modüllerin montajı için bir konstrüksiyona ihtiyaç vardır. Bu konstrüksiyon, üzerine düşen modül adetlerine göre farklılık göstermekte olup adına modül masası denmektedir.
Bir modül masasında modül dikey yada yatay konumda yerleştirilebilir. Bu durumun toplam modül alanına etkisi yoktur. Ancak modüller üzerinde yer alan baralar hücreleri dikey kestiği için yatay konumlandırma (by-pass diyotları olan modüller için) üretim açısından az bir değerde olsa daha verimlidir. Ancak bu durumda konstrüksiyon maliyetinin artması da kaçınılmazdır.
Masalar arasındaki mesafe doğru seçilir ise dikey modül yerleşimi ile de yatay yerleşime yakın üretim değerleri oluşturulabilir.
Türkiye için sabit açılı bir santralde maksimum üretim için gerekli modül açısı 32-34 derece arasındadır. Fakat bu açının doğru oranı iki masa arasındaki mesafe ile de alakalıdır.
Ülkemizin kuzey yarım kürede bulunmasından dolayı saha seçimlerinde güneye eğim aranması gerekmektedir. Saha zeminin de masalar arasındaki mesafe seçimine etkisi oldukça büyüktür. Güneye eğimli bir saha kuzeye eğimli bir sahaya göre daha dar bir masa açıklığı ile aynı üretim değerlerini sağlayabilmektedir.
En uzun gece olan 21 Aralık tarihinde güneşin tepe açısı 29,5 derece değerindedir. Buradan yola çıkarak iki masa arasındaki gölge açısının bu değerden daha düşük olması gerektiği anlaşılmaktadır.
Ancak burada masalar arasında bulunan mesafe sadece gölge boyu ile alakalı değildir. Santralin düzgün bir şekilde işletilebilmesi ve panel temizliği için masalar arası mesafe minimum 2.5 metre olarak düşünülmelidir.
Tekno Ray Solar is a joint ventured company that founded by Enerray SPA and Tekno Group of Companies in 2011. In a short span of time, Tekno Ray Solar became a reputable and trustworthy company in solar power sector by the 40 MW reference in Turkiye and its strong & rapidly growing structure.
Tekno Plaza
No:2 A Blok