Güneş Enerjisi Panel Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneş Enerjisi Santrallerinde Panel Temizliği

Ekonomik ömürleri ortalama 25 yıl olan güneş enerjisi santrallerinin verimliliğini, üretilen enerjideki kayıplar belirler. Bu nedenle 25 yıl boyunca enerji üretecek güneş enerjisi sistemlerindeki değişiklikler, yıllar içerisinde santralin verimliliğini büyük oranda etkilemektedir.
Güneş enerjisi santrallerindeki verimlilik, çevresel koşullar, kullanılan malzeme, tasarım, işçilik, panel temizliği, tozlanma gibi etkenlere bağlıdır. Bu etkenler hem yatırımcılar, hem de uygulamacılar tarafından iyi analiz edilmelidir. Güneş enerjisi santralinde kullanılan paneller, elverişli ortam koşullarında ve yüzeylerinin temizlenmesi durumunda nominal güçlerini üretebilir, verimli çalışabilir.
Bu verimlilik oranı, toz, kir, polen gibi çeşitli partiküllerin panellerin üzerine yapışıp birikmesi ile azalır. Dolayısıyla kirli ve tozlu ortamda, uzun süre temizlenmeyen güneş panellerindeki verimlilik % 30 kadar azalabilir. Çeşitli kimyasallar ve deterjanlar ile panelleri temizlemek ise panellerin yapısına önemli ölçüde zarar vermekle birlikte, aynı zamanda pahalı ve tehlikeli yöntemlerdir. Bu nedenle güneş panellerinde maksimum verimlilik için en ideali, Ultra De İyonize Saf Su ile düzenli periyodlarda yıkanarak temizlenmesi ve bakım yapılmasıdır. Fotovoltaik panellerde amaç verimliliği arttırmak, bakım maliyetlerini ise en aza indirmektir.

Güneş Enerjisi Panel Temizlemede Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Güneş enerjisi panellerinde temizlik ve bakım esnasında yüksek gerilime maruz kalma riski vardır. De İyonize Saf Su ve karbon fiber uzatma borularının iletkenliği yoktur. İş güvenliği ve daha verimli temizlik olanağı sağlar.
  • Endüstriyel çatılarda panel temizliği yapılırken yüksekten düşme riskine karşı uzatma boruları kullanılarak, en uçtaki PV panele kolaylıkla ulaşılarak, temizlik yapılır.
  • PV paneller temizlenirken, üzerine basılmamalı ve yürünmemelidir. Üzerine basılan panellerde gözle görünmeyen mikro çatlaklar oluşur ve oluşan bu çatlaklara giren yağmur, temizlik suyu santralde ciddi zarara yol açabilir. Panellerde oluşan bu mikro çatlakları termal kamera ile görmek mümkündür.
  • Panel temizliği sırasında deterjan, kimyasal ve basınçlı su kullanılmamalıdır. Kuyu suyu ve taşıma suyu ile yapılan temizlik, santralin korozyona uğramasına ve ömrünün kısalmasına neden olur.
  • Güneş enerjisi panel temizliği yapılırken; suyun soğuk, panelin sıcak veya suyun sıcak, panelin soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Bu durum termal şoka sebep olup, panellerin zarar görmesine yol açmaktadır.
  • Güneş enerjisi santrali, her mevsim başlangıcında De İyonize Saf Su ve solar fırçalar ile yıkanmalı ve temizlenmelidir.
  • Güneş enerjisi panel temizlik ve bakımları düzenli periyodlarda ve aynı zamanda yapılmalıdır. Temizlik periyoduna uyulmalı ve atlanmamalıdır.

Güneş enerjisi santrallerinde, mevsim geçişlerinde ve özellikle yaz aylarından kış aylarına geçerken, kar ve rüzgar yükü de göz önünde bulundurularak bakım çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Santralin rutin kontrollerinden, periyodik bakımlarına kadar birçok detayın düşünüldüğü “Bakım & İşletme” hizmeti sayesinde, güneş enerjisi santralinin işletme verimliliği de artmaktadır.
Güneş enerjisi sektörünün lider EPC firması Tekno Ray Solar, işinde profesyonel “Bakım & İşletme” ekipleri ve hizmeti ile, üst düzey teknolojik altyapısıyla güneş enerjisi santrallerin ömrünü uzatarak, beklenenin üzerinde performans göstermesini sağlamaktadır.

Facebook
Google+
http://teknoraysolar.com.tr/gunes-enerjisi-panel-temizliginde-nelere-dikkat-edilmeli
YouTube
LinkedIn
Daha fazla bilgi için

Bize numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.



Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

E-bültenimize kaydolun!

En son gelişmelerden ve güncellemelerden haberdar olun!


E-Bültene kaydolmak istiyorum.



İLETİŞİME GEÇİN

X
İLETİŞİME GEÇİN