Güneş Enerjisi Santrali Yatırım Kriterleri
Günümüz enerji santralleri içinde bakım maliyetleri, diğer santral tiplerine göre en düşük olan santrallerdir.
Fabrikalar, lojistik firmaları ve depolar gibi çatı kullanımına sahip binalar için, çatı üzeri güneş enerjisi sistemi üretilecek olan elektriğin neredeyse hiçbir kayba uğramadan elektriği iletiyor olması, kullanılan enerjinin kalitesini yükseltmekle birlikte işletme sahiplerinin ödemekte oldukları yüksek elektrik bedellerinin önüne geçebilmektedir.
Bunun için kurulacak olan güneş enerjisi sisteminin tasarımı, kullanılan malzemenin kalitesi, tesisi kuracak olan EPC firmasının tecrübesi ve yapılacak elektromekanik taahhüt ile ilgili firmanın güvenilirliği, finansal gücü ve işi bitirebilme kabiliyeti de önemli bir yer tutmaktadır.
1000 m2’lik bir çatı alanında, Güneş Enerjisi Sistemi kurarak yaklaşık 160 kW gibi kurulu güçleri elde etmek mümkündür.
Ülkemizdeki ortalama güneşlenme saatlerine göre, 160 kWp’lik bir Güneş Enerjisi Santrali ile 240 bin ila 260 bin kWh enerji elde etmek mümkündür. Bu Güneş Enerjisi Sistemi’nin yıllık finansal getirisi ise ortalama $34 bin mertebesindedir. Yani 1000 m2’lik çatısı olan bir işletme için; çatının yönü ve statik uygunluğu sağlandığı takdirde, çok kısa bir sürede kurulabilecek olan bir Güneş Enerjisi Sistemi ileyılda ortalama $34 bin gelir elde etmesi mümkündür. İşletmesinde bu miktarda elektrik tüketimi olmayan yatırımcılar için de, Güneş Enerjisi Santralinden üretilen elektriğin devlet garantisi ile 10 yıl boyunca şebekeye satılması da mümkündür.
Türkiye’de güneş enerji sistemi kurmak için yatırımcıların dikkat etmesi gereken ve güneş enerjisi fiyatları konusunda etkileyen birçok etken vardır. Güneş Enerjisi Sisteminde kullanılacak olan Fotovoltaik Modüllerin menşei ve markası, üretim gücü, invertörleri, AC kabloları, DC kabloları, Arazinin yapısı, hafriyat çalışmaları, panellerin çelik kontrüksiyon altyapısının tasarımı, kurulumun çakma sistem, beton temelli sistem ya da vidalı sistem, takip sistemlerinin (tracking system) kullanılıp kullanılmayacağı, enerji nakil hattının tasarımı ve mesafesi , OG (Orta Gerilim) sistemi ve trafo yapıları, hücreler, kesiciler, Tel Çit sisteminin sözleşmenin içinde olması olmaması, aydınlatma sisteminin sözleşmeye dahil olup olmaması, Aydınlatma direklerinin tasarımı, boyu, kamera ve CCTV sisteminin özellikleri, güvenlik sistemi, bağlantı elemanları, panolarda kullanılacak olan şalt ekipmanlarının marka, model, cins ve kaliteleri gibi daha akla geldikçe sayılabilecek bir çok detay, güneş enerjisi santrali fiyatını etkilemektedir.
Ticari ya da kendi öz tüketimi için güneş enerjisi santrali kurmak isteyen yatırımcılar kesinlikle sadece fiyat odaklı hareket etmemesi gerekmektedir.
Sadece tasarımı sebebiyle dahi tüm marka model ve ürünleri aynı olan 2 santralden tasarımı iyi olan ile kötü olan arasında üretim noktasında – lik farklılıklar oluşabilmektedir. Yatırımcılarımızın Güneş Enerjisi Santrali ve sistemine ödedikleri paraların geri dönüşlerinde sorun yaşamamaları için, tasarım anlamında sistemlerini en iyi şekilde tercih etmeleri gerektiğini söylemeliyiz.
Yatırımcıların, Güneş Enerjisi Sistemi bileşenlerini ve EPC Firmalarını seçerken, gerek malzeme, gerek işçilik ve gerekse de kaliteden ödün vermeyen firmalar ile çalışmaları önemlidir.
Tekno Ray Solar Enerray SPA ve Tekno Şirketler Grubu ortaklığıyla 2011 yılında kurulmuştur. Türkiye’deki 40 MW’lık referansı ile kısa sürede hızla ve istikrarla büyüyen yapısı ile güneş enerji sektörünün saygın ve güvenilir kuruluşları arasındaki yerini almıştır.
Tekno Plaza
No:2 A Blok